Hoe werken incassobureaus?

Sommige incassobureaus zijn gespecialiseerd in bepaalde soorten schulden die zij innen. Een bureau kan zich bijvoorbeeld alleen richten op achterstallige schulden van minimaal € 200 en minder dan twee jaar oud. Een gerenommeerd bureau zal zich ook binnen de verjaringstermijn, die per gemeente verschilt, beperken tot het innen van schulden. Binnen de verjaringstermijn zijn, betekent dat de schuldeiser nog steeds kan proberen om zijn schulden legaal van de schuldenaar te krijgen en dat de schuld niet te oud is. De schuldeiser betaalt de incassant een bepaald percentage dat doorgaans tussen 25% en 50% van het geïnde bedrag ligt. Incassobureaus incasseren verschillende achterstallige schulden, zoals medische, creditcards, medische, persoonlijke leningen, zakelijke leningen, studieleningen, onbetaalde nutsvoorzieningen en zelfs mobiele telefoonrekeningen. Bankbeslag laten uitvoeren komt ook regelmatig voor. Voor moeilijke schulden onderhandelen sommige incassobureaus ook over schikkingen met debiteuren voor minder dan het verschuldigde bedrag. Incassobureaus kunnen zaken ook doorverwijzen naar advocaten die rechtszaken aanspannen tegen debiteuren die hebben geweigerd het incassobureau te betalen.

Wat doen incassobureaus?

Schuldeisers gebruiken telefoontjes en brieven om contact op te nemen met achterstallige leners en hen te overtuigen om terug te betalen wat ze verschuldigd zijn. Wanneer incassobureaus de debiteur niet te pakken kunnen krijgen met de contactgegevens van de oorspronkelijke crediteur, gaan ze verder met het inschakelen van privédetectives. Een incassobureau moet erop vertrouwen dat de debiteur betaalt en kan geen salaris in beslag nemen of toegang krijgen tot de bankrekening van een debiteur, zelfs als de rekeningnummers bekend zijn, tenzij een vonnis van de rechtbank is verkregen. Het vonnis zal de schuldenaar op een gerechtelijk bevel mandaat geven aan de schuldenaar om een ​​aanzienlijk bedrag terug te betalen aan de specifieke schuldeiser. Om dit te doen, moet een goed incassobureau Amsterdam de debiteur voor het verstrijken van de verjaringstermijn voor de rechter dagen en een vonnis tegen hem winnen. Dit vonnis stelt een incassant in staat om beslag te leggen op bankrekeningen en lonen, maar de incassant moet nog steeds contact opnemen met de werkgever en de bank van de schuldenaar om een ​​verzoek om het geld in te dienen.

Hoe gerenommeerde incassobureaus werken

Incassobureaus hebben doorgaans een slechte reputatie als het gaat om het lastigvallen van debiteuren. Er zijn echter wettelijke beperkingen aan hoe incassobureaus een schuld kunnen innen om te voorkomen dat ze oneerlijk, beledigend en bedrieglijk zijn, en er zijn incassobureaus die ervoor zorgen dat ze geen wetten overtreden die consumenten beschermen. Een incassobureau die zich netjes gedraagt, zal respectvol, eerlijk en gezagsgetrouw zijn. Nadat je een schriftelijk verzoek om verificatie van de schuld hebt ingediend, wordt er contact met je opgenomen over wat je wettelijke recht is. De incassant staakt de incassowerkzaamheden en stuurt je schriftelijk het bedrag dat je verschuldigd bent, samen met alle andere informatie.